Bron AD 08-02-2020

Originele Artikel: 

https://www.ad.nl/koken-en-eten/deze-whisky-komt-als-beste-uit-de-test~a212b9c6/

 

Uitslag:

Lagavulin 16 years
Cijfer: 8,5
€48,50 per 70 cl, 43% alcohol

Highland Park 12 years
Cijfer: 8
€32,50 per 70 cl, 40%

Talisker 10 years
Cijfer: 7,5
€29,95 per 70 cl, 45,8%

Oban 14 years
Cijfer: 7,5
€39,50 per 70 cl, 43%

Ardbeg 10 years
Cijfer: 7
€39,95 per 70 cl, 46%

Dalwhinnie 15 years
Cijfer: 6,5
€31,50 per 70 cl, 43%

Laphroaig 10 years
Cijfer: 6,5
€31,95 per 70 cl, 40%

Glenmorangie 10 years The Original
Cijfer: 6,5
€29,95 per 70 cl, 40%

Glenfiddich 12 years
Cijfer: 5,5
€27,95 per 70 cl, 40%

 

 

 

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive

BRON: RTL NIEUWS
Gert-Jan Verstegen

Duurste whiskyvat in Nederlandse handen

4,5 miljoen

 

De whiskyhandelaren van het Nederlandse Scotch Whisky International hebben het duurste whiskyvat ter wereld gekocht. Het vat met een waarde van 4,5 miljoen euro is inmiddels in Schotland gebotteld. De flessen worden doorverkocht.

4,5 miljoen euro moest worden neergeteld voor het vat The Glenlivet uit 1952. Er zijn 382 flessen uitgehaald die voor iets meer dan 12.000 euro per fles worden doorverkocht. Een deel is al in handen van liefhebbers, verzamelaars en whiskybeleggers.

 

 

 

Het precieze bedrag dat deze mensen moeten betalen voor zo'n fles wil marketingdirecteur Paul van der Hulst van Scotch Whisky International niet noemen, maar bij een prijs van 12.000 euro per fles is in ieder geval al 84.000 euro winst gemaakt op het vat.

Belegging

Het vat, met een grootte van 500 liter, werd in 1952 volledig gevuld, maar ieder jaar verdampt er een beetje. Vorig jaar bleek er nog ruim de helft in te zitten. Dat is voor whiskybegrippen veel. Het verdampte deel wordt ook wel het 'aandeel der engelen' genoemd.

Een fles The Glenlivet 1952 lijkt een goede belegging. De verwachting is dat de fles alleen maar meer waard wordt. "Vorige week hadden we experts op bezoek en die noemden een prijs van 15.000 euro voor zo'n fles goedkoop", aldus Van der Hulst.

Dat bedrag klinkt heel hoog. Maar het duurste vat whisky zegt niets over de duurste fles whisky. Onlangs werd er bijna één miljoen euro betaald voor een fles uit 1926.

In Sassenheim ligt ook een uniek whiskymuseum

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

bron: nu.nl

 

 

Metallica brengt een eigen whiskey op de markt. 

Het is volgens een verklaring van de groep geen andere naam voor "een reeds bestaande middelmatige whiskey, maar een drank waar jaren aan is gewerkt''. 

 

De whiskey heet Blackened, naar een nummer van de groep op het album And Justice for All (1988).

De whiskey is ontwikkeld in samenwerking met de whiskeykenner en -maker Dave Pickerell. De drank rijpt in vaten in ruimten waar Metallica-muziek schalt.

 

De whiskey zal in de herfst te koop worden aangeboden. De metalband lanceerde in 1982 de eerste nummers, maar slijt nu ook andere waar zoals horloges.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Bron: Nu.nl

 

Beroemdste whiskycollectie ter wereld wordt tentoongesteld in Sassenheim

 

De beroemdste whiskycollectie ter wereld is vanaf dinsdag in Sassenheim te zien. De zeldzame voorraad van ruim drieduizend flessen is afkomstig van een oude Italiaanse verzamelaar.

De zogenoemde Zagatti-collectie is de komende jaren in handen van het bedrijf Scotch Whisky International dat er een speciaal museum voor heeft ingericht. Scotch Whisky is gespecialiseerd in beleggingen in whisky.

"Het is bijna onmogelijk om deze collectie te beschrijven", aldus directeur Michel Kappen. "Vergelijk het met een serie schilderijen van Rembrandt die in een bepaalde periode zijn gemaakt en die je integraal van iemand kunt overnemen. Van de 3.103 flessen is het ene exemplaar nog zeldzamer dan het andere. Met de aanschaf van de Zagatti-collectie hebben we een land als China, dat ook in de markt was voor het overnemen van de collectie, het nakijken gegeven."

De voorraad heeft een waarde van naar schatting meer dan 10 miljoen euro. De oudste fles dateert uit 1843. Andere unieke exemplaren dateren uit de jaren dertig en veertig. Door de drooglegging in de VS en de Tweede Wereldoorlog werden in die periode maar heel weinig flessen geproduceerd.

Bijzondere collectie is levenswerk van verzamelaar

Scotch Whisky in Sassenheim heeft de collectie kunnen aanschaffen dankzij investeringen van twaalf particuliere investeerders, meldt de NOS.

De unieke collectie is het levenswerk van de inmiddels 83-jarige Italiaan Valentino Zagatti die de flessen zelf nooit heeft kunnen zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte een landmijn onherstelbare schade aan zijn ogen. Zagatti was toen elf jaar.

Moeilijk voor verzamelaar om collectie over te dragen

Desondanks heeft hij zijn passie voor het verzamelen van whisky's nooit opgegeven. Nu hij ouder is geworden en zijn kinderen weinig interesse tonen in zijn passie, besloot de Italiaan de collectie over te dragen aan het bedrijf in Sassenheim.

Het was moeilijk voor Zagatti om zijn collectie over te dragen, stelt Kappen. "We hebben hem verzekerd dat zijn levenswerk minimaal de komende tien jaar bij elkaar blijft en te zien zal zijn in het whiskymuseum."

De Italiaan is dinsdag zelf aanwezig bij de opening van het museum.

 

 

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Heaven's Door Whiskey is here

 Bron: sonymusicfans.com

 

Heaven's Door - a collection of American Whiskeys developed in collaboration with Bob Dylan and renowned craft distillers, will be available in May. Years in the making, the inaugural trilogy of expressions includes a Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey and Straight Rye Whiskey finished in oak barrels from Vosges, France, air-dried for 3 years. The perfect blend of art and craft, each bottle showcases Dylan's distinctive welded iron gates that he created in his metalworking studio, Black Buffalo Ironworks.

 

 

The Heaven's Door Whiskey range is a full sensorial celebration of art, music, and palate – in other words, life. There is clear intent, passion and skill behind the making of these bottles - from the beautiful packaging to the liquid inside. I guess Bob Dylan can add yet another achievement to his insanely impressive resume." – Heather Greene, Spirits Expert, Author.
"A succulent, harmonious bourbon that hits all the right notes at the right moments for the category; a study of equal parts elegance and power." – F. Paul Pacult, Editor, F. Paul Pacult’s Spirit Journal on Heaven's Door Tennessee Bourbon // (96 points), ★★★★★, Extraordinary Highest Recommendation Ultimate Spirits Challenge 2018.
"Immaculate Clarity. The richness of the vanillin and lipids imparted by the barrel are obvious and welcome, in that, the buttery texture underlines the gustatory power." – F. Paul Pacult, Editor, F. Paul Pacult’s Spirit Journal on Heaven's Door Double Barrel // (93 points), ★★★★★, Excellent Highly Recommendation Ultimate Spirits Challenge 2018.
“A rye that does appreciably and with confidence show the bright, tangy, tropical fruit side of the grain that produced colonial America’s first successful whiskey." – F. Paul Pacult, Editor, F. Paul Pacult’s Spirit Journal on Heaven's Door Double Barrel // (94 points), Ultimate Spirits Challenge 2018.

OTHER AWARDS: Tennessee Bourbon – (Gold Medal) San Francisco World Spirits Competition 2018, Double Barrel Whiskey – (Double Gold Medal) San Francisco World Spirits Competition 2018, Straight Rye Whiskey (Finished in Vosges Oak ‘Cigar’ Barrels) – (Double Gold Medal) San Francisco World Spirits Competition 2018

 

 

HIER BESTELLEN

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive

Random Whisky Quotes:

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit