Bron:  https://www.esquire.com

 

7 wetenschappelijk bewezen voordelen bij het drinken van Whisky.

 

Mark Twain: "Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough."

Whisky helpt bij kanker

Dezelfde antioxidanten die gevonden worden in rode wijn en helpen bij het tegengaan van de gevoeligheid voor kanker, zijn te vinden in whisky. En zelfs in grotere hoeveelheden. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech tijdens de EuroMedLab conferentie in Glasgow, waarin hij uitlegt dat het drinken van single malt whisky's nog beter voor je is dan rode wijn.

 

Whisky helpt als je wil afvallen

Schenk er gerust nog een in, want volgens LiveStrong.com bevat een glaasje whisky geen koolhydraten en vetten. Het is zelfs een van de beste alcoholische drankje die je kunt nemen als je wil afvallen. Minderen met koolhydraten is dus nog nooit zo leuk geweest.

Whisky gaat beroertes tegen en houdt je hart gezond

Volgens deze Harvard studie maak je minder kans op een beroerte door dagelijks een glas whisky te drinken. "It's safe to say that alcohol is both a tonic and a poison", aldus het onderzoek. Daarnaast verminder je de kans op een hartaanval. Let wel op, het gaat hier om kleine hoeveelheden. Een fles reken je daar niet onder.

Whisky werkt uitstekend bij een verkoudheid

Kijk, dit wisten wij dan al lang. Twee woorden: Hot Toddy.

Whisky helpt tegen dementie

Je zou het niet gelijk zeggen, maar één tot zes glazen whisky per week verminderen de kans op dementie. Volgens dit onderzoek uit 2003 hebben mensen die 1 tot 6 glazen whisky per week drinken de helft minder kans op dementie dan niet- of stevige drinkers.

Whisky is goed tegen de zenuwen

Inkoppertje misschien, maar ook hier is onderzoek naar gedaan. Naast het feit dat whisky goed is voor je hart, zorgt een glaasje er ook voor dat je bloed beter wordt doorgepompt en dat je hartslag lager wordt. Houd het wel bij één glaasje per dag, want anders werkt het averechts.

Whisky is goed voor de spijsvertering

Het hoge alcoholpercentage in whisky stimuleert de aanmaak van pepsine. En laat dat nu net een enzym zijn dat de je nodig hebt bij de spijsvertering. We noemen het dus niet voor niets een digestief.

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Whisky Feiten:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00  

Bushmill's (Ierse Whiskey producent) is op papier de oudste Whiskey Distilleerderij ter wereld. Volgens de overlevering zouden zij in 1608 van de koning een licentie hebben ontvangen.

 

Op de muur van een kleine Pub, vlak bij Loch Ness, staat te lezen: "Aye aye sir, 7 or 8 drams a day is OK, After that it degenerates into normal drinking".

 

Sinds Jaar en dag bevind de meest noordelijke distilleerderij van Schotland zich op de Orkney Eilanden: Highland Park. Dat gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. Er zijn serieuze plannen om op de Shetland Eilanden een nieuwe distilleerderij te bouwen.

 

The Real McCoy: De drooglegging in de VS in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bracht de Ierse whiskyindustrie aan de rand van de afgrond. De whisky kwam tot die tijd grotendeels uit Ierland. Een zekere Kapitein William McCoy durfde het aan om via de Bahama's grote hoeveelheden Cutty Sark,een Schotse blend, de VS binnen te smokkelen. Deze blend werd net zo populair als de dappere kapitein, en al spoedig spraken de Amerikanen over "the real McCoy". 

 

Ooit vroeg een Journalist aan W.C. Fields, die een fervente whiskydrinker was: 'Why don't you put water in it?' De bekende acteur antwoorde met de legendarische woorden: 'Because fish fuck in it'

 

Aangenomen wordt dat de Wallace Milroy de eerste Whisky schrijver was die met een Smaakgids op de markt kwam voor Whisky. "The Malt Whisky Almanac". Kwam in 1986 uit en is inmiddels voorbij de 7de editie

 

Graanwhisky wordt gedistilleerd in een soort kolom, ook wel de Coffey-still genoemd, naar Aeneas Coffey, een voormalig douane beamte. Hij vroeg Patent aan op dit oorspronkelijke ontwerp ui 1830 van Robert Stein.

Bourbon Whisky is ooit ontstaan in de staat Virginia. Tegenwoordig wordt er nog maar 1 whisky gemaakt. De "Virginia Gentleman (Zoet en Moutig van smaak). Het grootste deel van de productie wordt er ter plekke verkocht.

Ook in Rusland (een echt wodka land) zijn diverse pogingen gedaan om whisky te maken. Onder Stalin werd een stokerij gebouwd om whisky uit suikerbieten te distilleren. Gelukkig is deze nooit in productie genomen.

Maker's Mark is een hele lekkere bourbon uit Star Hill Farm, Loretta, in de staat Kentucky. Elke fles wordt met de hand in de vloeibare rode was gedoopt om de dop te verzegelen. In de nieuw Amerikaanse eikenvaten die ze gebruiken om de bourbon te rijpen, word later de Laphroaig in bewaard. Opvallend is de schrijfwijze op het etiket: Whisky in plaats van Whiskey

Melkboeren zijn gek op whisky distilleerderijen

Een gekke combinatie op het eerste gezicht: melk en whisky. Maar melkboeren nemen maar al te graag het overgebleven pulp over van de whisky distilleerderij. De pulp is namelijk een mix van de voedingsrijke restanten van maïs en granen. En laten die koeien dat nou net heel lekker vinden èn hier ook nog eens meer melk van gaan produceren.

Koop je een Schots whisky vat? Dan blijft het vat op Schotse bodem.

Beleggen in whisky is trending. Beleg je in whiskyvaten dan behoor je tot de Big Boys. Wil je je whisky vat laten uitbetalen? Dat kan, maar de whiskyvaten mogen helaas het Schotse grondgebied niet verlaten. Dus als je denkt een vat te kopen en dit mee naar huis te nemen kom je van een koude kermis thuis. Wil je de whisky dus zelf drinken? Dan komt het in gebottelde flessen uit jouw vat naar je toe.

Smaak van de houtvaten

De invloed van hout op whisky is erg groot. Er komt namelijk maar liefst 60% van de smaak van de houtvaten.

De Big Five

De belangrijkste whiskylanden worden ook wel ‘The Big Five‘ genoemd. Dit zijn: Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Minister-president Winston Churchill hield wel van een glas whisky… bij het ontbijt

Whisky met kreeft for breakfast. Waarom ook niet? Minister-president Churchill werkte in de ochtend vanuit bed of zijn studeerkamer waar een glas (weliswaar flink verdunde) whisky altijd dichtbij was. Ook als hij niet thuis was genoot hij graag van zijn ochtend neut. Dit zorgde soms voor vreemde combinaties, zoals whisky met koude kreeft. Lekker...

Whisky begint als bier

Whisky is in essentie gedistilleerd bier zonder hop. Het mengsel waarvan alle soorten whisky gemaakt wordt bestaat uit gefermenteerd graan, gist en water. In de eerste paar dagen op aarde zijn whisky en bier dus hetzelfde. Vanaf het distilleerproces scheiden de wegen van whisky en bier zich.

Whisky heeft geen houdbaarheidsdatum

Whisky kun je eigenlijk zo goed als voor altijd bewaren. Zaken als smaak en kleur veranderen wel door invloeden als warmte, licht en lucht. Maar in the end is whisky nog altijd ‘goed’. Dus ongeacht hoe je het bewaart, het blijft altijd drinkbaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn. De smaak komt het alleen niet echt ten goede.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Blend whisky en Malt whisky verschillen wat betreft het proces niet veel met elkaar.

Het enige echte grote verschil is dat Malt whisky wordt gemaakt van gemoute gerst en geen andere graansoorten. Daarbij is een single Malt Whisky dezelfde whisky maar afkomstig uit 1 en dezelfde distilleerderij.

Gerst die gemout is moet je zien als de gerst wordt bevochtigd tot er een klein groen puntje uit groeit. Dat puntje groen zorgt voor heel veel smaak en extra suiker. Het plantje begint dus te ontkiemen en dat proces wordt gestopt door het te verhitten door bijvoorbeeld een turf vuur, wat dan ook weer heel veel extra smaak geeft of wat ook gebeurt is dat er aan het vuur zeewier wordt toegevoegd. En zo heeft iedere producent zijn eigen geheimen.

 

Een Blend whisky bestaat uit malt whisky('s) in combinatie met Grain whisky. En dan moet je over Grain whisky weten dat Grain whisky (graanwhisky) is gestookt uit om het even welke graansoort of een combinatie van graansoorten. Bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of mais. Dit is vaak een goedkopere grondstof.

Ik zelf vind in Blend whisky vaak de smaak van de grainwhisky erg overheersen en zorgt ook vaak voor een wat minder lange smaak toon. Echter heb je natuurlijk fantastische blend whisky's een daarvan is bijvoorbeeld de Royal salut van Chivas Regal.

Wil je meer weten over alle soorten whisky's (Bourbon, Blend, Malt, Single Malt, Scotch Single Malt etc etc) klik dan hier

 

Bruichladdich 2001 Single Malt Whisky

 Johnnie Walker Blend Scotch Whisky

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

De Ieren en de Amerikanen schrijven Whiskey. De rest van de wereld schrijft Whisky. Het verhaal is dat de Ieren de Whisky met een "e" zijn gaan schrijven om zich te onderscheiden van andere whisky's in Groot Brittannië. Deze vonden ze erg slecht en wilde hun distillaat hier niet mee associëren. De Ierse whisky moest een betere naam krijgen.

Nou zijn er in de korte Amerikaanse geschiedenis natuurlijk heel veel Ieren geweest die tijdens de Ierse crisis naar Amerika zijn geëmigreerd dus dat verklaart het deel Waarom de Amerikanen Whiskey schrijven.

Maar nu ligt er nog een iets gevoeliger puntje die veel Whisky liefhebbers in twee kampen verdeeld. 

Van oorsprong is Whisky een Chinees Egyptische uitvinding die om medicinale redenen is ontstaan. Ierse monniken hebben deze uitvinding meegevoerd naar Ierland en hebben de uisge beatha (wat levenswater betekend) gemaakt tot een drinkbaar goedje. De Schotten echter zijn verantwoordelijk voor de Whisky zoals we die nu kennen. Dus de in koperen ketels gedistilleerde alcohol bewaard op verschillende soorten eikenhouten vaten. 

De Ierse Whiskey is ook 3 keer gedistilleerd wat hem wat zachter maakt als zijn Schotse Whisky broeder die maar 2 keer is gedistilleerd. Ook gebruiken de schotten veelal Turf en Zeewier om het kiemproces te stoppen wat voor een zeer kenmerkende smaak zorgt.

Een uitzondering op deze regel is de Ierse Whiskey Connemara Single Malt Irish Whiskey. Deze whiskey wordt gemaakt van gerst, wordt slechts tweemaal gedistilleerd en men gebruikt wel turf bij het eesten. Hierdoor krijgt deze whiskey een zeer Schots karakter.

Tja zeg het maar. Is het Whisky of Whiskey

  

WHISKEY                     WHISKY

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bij Malt Whisky denk je niet gelijk aan Spanje. Maar net als veel Europese landen (denk aan Nederland, Duitsland, Frankrijk, Belgie) heeft ook Spanje een aantal goede Malt Whisky's. 
Als behalve Ierland en Schotland er 1 Europees land is welke recht heeft van spreken is het wel Spanje. De Malt Whisky's maar ook de Blends zijn groot geworden door de opslag in Spaanse sherry vaten. Ook nu (sinds 2014) zijn sherry vaten, samen met bourbon en nieuwe eikenvaten, nog steeds de groots vertegenwoordigde en meest gebruikte vaten in de whisky opslag.

De meest populaire en ook exclusieve zijn de (Spaanse) Pedro Jimenez en Oloroso. De grote merken hebben bijna allemaal wel een variant op deze vaten gerijpt.
Dit zijn vrij dure vaten om gebruikt te kopen en dit is dan ook de rede dat ze niet vaak door de wat mindere goden gebruikt worden. 

Een van de oudste Spaanse whisky producenten is  "DYC" (Destilerías y Crianza) wat zoveel betekend als gedistilleerd en bewaard.
Deze producent is groot geworden met het maken van Blend whisky (al meer als 50 jaar) maar sinds enkele jaren ook bezig met het produceren van een mooie Malt versie.

Hoewel ze dit al enige jaren doen is het besef in Spanje nog niet zo erg doorgedrongen. De Malt versie is gewoon in grote Spaanse supermarkten verkrijgbaar tegen ik mag wel zeggen hele schappelijke prijs. Vraag je in een Slijterij of Speciaal zaak naar een Spaanse malt staan ze je raar aan te kijken.

Ik was al erg onder de indruk van de blend versie maar de Malt is echt zeer goed van Smaak. Lekker zacht maar lange smaaktonen en een klein ziltje in de smaak.

Ik heb een mail gestuurd naar DYC om ze te vertellen dat ik de Malt versie erg lekker vond en dat ze er meer rugbaarheid aan zouden moeten geven. Meer reclame en meer bekendheid. Als dank kreeg ik (zie onder) een vijftig jarig bestaand jubileum versie en een Malt versie.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Random Whisky Quotes:

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit