• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

Whisky Feiten:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00  

Bushmill's (Ierse Whiskey producent) is op papier de oudste Whiskey Distilleerderij ter wereld. Volgens de overlevering zouden zij in 1608 van de koning een licentie hebben ontvangen.

 

Op de muur van een kleine Pub, vlak bij Loch Ness, staat te lezen: "Aye aye sir, 7 or 8 drams a day is OK, After that it degenerates into normal drinking".

 

Sinds Jaar en dag bevind de meest noordelijke distilleerderij van Schotland zich op de Orkney Eilanden: Highland Park. Dat gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. Er zijn serieuze plannen om op de Shetland Eilanden een nieuwe distilleerderij te bouwen.

 

The Real McCoy: De drooglegging in de VS in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bracht de Ierse whiskyindustrie aan de rand van de afgrond. De whisky kwam tot die tijd grotendeels uit Ierland. Een zekere Kapitein William McCoy durfde het aan om via de Bahama's grote hoeveelheden Cutty Sark,een Schotse blend, de VS binnen te smokkelen. Deze blend werd net zo populair als de dappere kapitein, en al spoedig spraken de Amerikanen over "the real McCoy". 

 

Ooit vroeg een Journalist aan W.C. Fields, die een fervente whiskydrinker was: 'Why don't you put water in it?' De bekende acteur antwoorde met de legendarische woorden: 'Because fish fuck in it'

 

Aangenomen wordt dat de Wallace Milroy de eerste Whisky schrijver was die met een Smaakgids op de markt kwam voor Whisky. "The Malt Whisky Almanac". Kwam in 1986 uit en is inmiddels voorbij de 7de editie

 

Graanwhisky wordt gedistilleerd in een soort kolom, ook wel de Coffey-still genoemd, naar Aeneas Coffey, een voormalig douane beamte. Hij vroeg Patent aan op dit oorspronkelijke ontwerp ui 1830 van Robert Stein.

Bourbon Whisky is ooit ontstaan in de staat Virginia. Tegenwoordig wordt er nog maar 1 whisky gemaakt. De "Virginia Gentleman (Zoet en Moutig van smaak). Het grootste deel van de productie wordt er ter plekke verkocht.

Ook in Rusland (een echt wodka land) zijn diverse pogingen gedaan om whisky te maken. Onder Stalin werd een stokerij gebouwd om whisky uit suikerbieten te distilleren. Gelukkig is deze nooit in productie genomen.

Maker's Mark is een hele lekkere bourbon uit Star Hill Farm, Loretta, in de staat Kentucky. Elke fles wordt met de hand in de vloeibare rode was gedoopt om de dop te verzegelen. In de nieuw Amerikaanse eikenvaten die ze gebruiken om de bourbon te rijpen, word later de Laphroaig in bewaard. Opvallend is de schrijfwijze op het etiket: Whisky in plaats van Whiskey

Melkboeren zijn gek op whisky distilleerderijen

Een gekke combinatie op het eerste gezicht: melk en whisky. Maar melkboeren nemen maar al te graag het overgebleven pulp over van de whisky distilleerderij. De pulp is namelijk een mix van de voedingsrijke restanten van maïs en granen. En laten die koeien dat nou net heel lekker vinden èn hier ook nog eens meer melk van gaan produceren.

Koop je een Schots whisky vat? Dan blijft het vat op Schotse bodem.

Beleggen in whisky is trending. Beleg je in whiskyvaten dan behoor je tot de Big Boys. Wil je je whisky vat laten uitbetalen? Dat kan, maar de whiskyvaten mogen helaas het Schotse grondgebied niet verlaten. Dus als je denkt een vat te kopen en dit mee naar huis te nemen kom je van een koude kermis thuis. Wil je de whisky dus zelf drinken? Dan komt het in gebottelde flessen uit jouw vat naar je toe.

Smaak van de houtvaten

De invloed van hout op whisky is erg groot. Er komt namelijk maar liefst 60% van de smaak van de houtvaten.

De Big Five

De belangrijkste whiskylanden worden ook wel ‘The Big Five‘ genoemd. Dit zijn: Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Minister-president Winston Churchill hield wel van een glas whisky… bij het ontbijt

Whisky met kreeft for breakfast. Waarom ook niet? Minister-president Churchill werkte in de ochtend vanuit bed of zijn studeerkamer waar een glas (weliswaar flink verdunde) whisky altijd dichtbij was. Ook als hij niet thuis was genoot hij graag van zijn ochtend neut. Dit zorgde soms voor vreemde combinaties, zoals whisky met koude kreeft. Lekker...

Whisky begint als bier

Whisky is in essentie gedistilleerd bier zonder hop. Het mengsel waarvan alle soorten whisky gemaakt wordt bestaat uit gefermenteerd graan, gist en water. In de eerste paar dagen op aarde zijn whisky en bier dus hetzelfde. Vanaf het distilleerproces scheiden de wegen van whisky en bier zich.

Whisky heeft geen houdbaarheidsdatum

Whisky kun je eigenlijk zo goed als voor altijd bewaren. Zaken als smaak en kleur veranderen wel door invloeden als warmte, licht en lucht. Maar in the end is whisky nog altijd ‘goed’. Dus ongeacht hoe je het bewaart, het blijft altijd drinkbaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn. De smaak komt het alleen niet echt ten goede.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Johnny Carson:

“Happiness is having a rare steak, a bottle of whisky, and a dog to eat the rare steak.”

Compton MacKenzie:

“Love makes the world go round? Not at all. Whiskey makes it go round twice as fast.”

Ernest Hemingway:

"I drink to make other people more interesting"

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit