• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

De Lepelaar - Isle Single Malt

Cijfer: 8,5

 

Ik warm de whisky een beetje op in mijn hand. Ik laat de whisky een beetje walsen in het glas en neem voorzichtig een nipje. Ik ruik nog eens. Ik sluit mijn ogen en in gedachte loop ik een oud vervallen strand tentje binnen. Buiten is het koud en guur. met een snijdende wind. De gammele deur valt achter me dicht en binnen voelt het warm en knus. De tafels, kasten en stoelen zijn gemaakt van wrakhout. Door de zee gevormde, aangespoelde stukken hout. Op de vloer ligt zand en de bar is bekleed met riet. Ik ruik de geur van de zee en geboete netten. In de hoek brand een gezellig haardvuurtje van aangespoeld hout en geperst turf.

Dit is het gevoel dat ik krijg bij het ruiken en proeven van De lepelaar "Single Smoked Whisky".

Aan alles van deze whisky, die nu nog relatief jong is, proef je dat dit zich gaat ontplooien tot iets heel moois. Ik moet hem beoordelen op wat ik nu proef. Een jonge whisky die pas 3 jaar oud is en zich dus nog maar net whisky mag noemen. Dat heb ik bij deze gedaan maar ik weet zeker dat deze whisky hoog gaat scoren in de toekomst. 

Deze versie van de lepelaar heeft gerijpt op Oloroso sherry vaten. Dat geeft hem een beetje een zoetje en een rozijn smaakje dat je zachtjes op de achtergrond ruikt en proeft. Ook ruik ik hout en rook. Echt veel smaak en blijft redelijk lang hangen. De gerst is gerookt op zeewier en ook dat ruik je en proef je goed terug. 

Uit de stal van Distilleerderij "De Lepelaar". Gevestigd op Texel in den Hoorn (Bij de bonte belevenis)

Een ding is zeker. Joscha Schoots, de meester stoker, de man aan het roer bij de lepelaar, weet verdomd goed wat hij doet.  Ik kom zelf al op Texel vanaf dat ik mijn ogen kon openen. Dat is op moment van schrijven dus al meer dan 49  jaar.........de tijd gaat hard. Ik ben nog steeds gek op Texel.

Jaren geleden hoorde ik over de plannen van  "toen bierbrouwer" Joscha om een Whisky te gaan produceren. De optie toen om aandelen te nemen om de opstart kosten te dekken van een jarenlang proces, werd ineens concreet. In 2013 kwamen de plannen in het openbaar en toen kwam er ook de belangstelling van kranten, radio en televisie. Nadat er 600 aandeel houders waren gevonden was er ook budget om iets te beginnen. De eerste flessen kwamen er er in 2017. Ik weet nog dat ik bij Willem Ham, de eigenaar van het Kompas (een whisky proeverij en een restaurant) de eerste spirit mocht proeven. Razend enthousiast. Spirit is niet nog lang geen whisky maar toch een mooie ervaring. Het kompas is zeker een aanrader voor elke whisky liefhebber want het assortiment en het enthousiasme van Willem is overweldigend.

Bijzonder aan de whisky van de Lepelaar zijn de grondstoffen. Een boer op Texel verbouwd speciaal voor landgoed de Bonte belevenis (daar is de lepelaar gevestigd) triticale. Dat is een kruising tussen rogge en tarwe. Dat wordt daar gebruikt voor het bier (want een brouwerij zit daar al heel lang), het brood en nu dus ook de whisky.  

In "Texelnu" Magazine (TXNU) lees ik een mooi stuk "Langs de duinen bij den Hoorn Rijpt een Bijzondere Whisky". Daarin verteld Joscha over hoe hij enthousiast is geraakt en hoe hij is begonnen. Hoe hij vooral met geduld en heel veel passie zijn whisky tot stand heeft gebracht. Hoe hij eikenhouten sherry vaten uit Spanje heeft laten overkomen en hoe hij wat zeewier uit de Waddenzee heeft gehaald en graan is gaan roken. Met crowdfunding nog twee ketels erbij heeft kunnen halen en meer opslag ruimte heeft gecreëerd . ok maakt hij een vergelijking met Texel en Ierland en Schotland. Ik begrijp dit als "Ierland liefhebber" helemaal en heb deze associatie vooral bij het stuk land rondom de Georgische begraafplaats op Texel. De Tuunwallen doen denken aan de stenen omheiningen langs de Ierse weilanden. En zelfs het land is daar een beetje glooiend en heuvelig. 

 

 

Op de fles staan achter op de details. 

Aged: 3 years

Type: Barley

Smoked, Seaweed

Brew Date: 25-1-2017

Brew Weather: Bewolkt

Distiller: Joscha

Cask: Oloroso Sherry

Cask-Toasting: 2 vlammetjes van de beschikbare 3 (Medium zou ik zeggen)

Bottled: 18-11-2020

Bottle nr: 27

Alcohol %: 42

 

 

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Joel Rosenberg:

“I’m a simple man. All I want is enough sleep for two normal men, enough whiskey for three, and enough women for four.”

Errol Flynn:

“I like my whisky old and my women young.”

Compton MacKenzie:

“Love makes the world go round? Not at all. Whiskey makes it go round twice as fast.”

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit