• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

Wie en Wat is Whiskypedia?

Ik houd al een whisky pagina bij vanaf 2005. De "Whiskypedia" domeinnaam heb ik rond 2017 verworven. In 2005 ben ik begonnen met het bijhouden van de whisky’s waarvan ik een fles in huis heb gehad. Deze gaf ik een cijfer en zo wilde ik bijhouden wat ik allemaal al gedronken had en wat ik daarvan vond. Later ben ik ook whisky nieuws en feiten gaan verzamelen omdat ik het leuk vond deze bij te houden en later weer eens terug te lezen. Ook alle (in mijn ogen bijzondere) whisky’s waarvan ik een glaasje heb mogen proeven ben ik later bij gaan houden. Het grappige aan whisky, vind ik, is dat elke fles en soort wel een verhaal heeft. Die verhalen en feiten probeer ik te verzamelen. Ik neem hierin mee verschillende nieuws artikelen die ik niet zelf schrijf maar verzamel. Ook probeer ik de feiten te verzamelen uit boeken, tijdschriften Wikipedia en zelfs kalenders. Op deze manier probeer ik niet alleen voor mezelf alles bij te houden maar ook andere mensen enthousiast te maken voor de whisky passie. Niets meer en niets minder

Hoe ben ik begonnen?

Vanaf mijn 20ste jaar ben ik, met name doordat mijn vader een groot whiskyliefhebber is, begonnen met het drinken en genieten van whisky. Op moment van schrijven is dat 28 jaar geleden. In die jaren was het aanbod van Malt whisky’s nog zeer beperkt en waren het vooral de blends die in Nederland populair waren. Door de passie van de kroegbaas van ons stamcafé (Eelke) en die van mijn vader werd het voor mij al snel interessant om allerlei verschillende soorten en merken met elkaar te gaan vergelijken. Daar kwamen ook al de eerste whisky proeverijtjes bij kijken en voor ik het wist was ik ook een echte liefhebber. Door een collega “Tony” waarmee ik samen heb gewerkt in de bar van onze stamkroeg en weer later als ICT collega ben ik mij nog meer gaan interesseren voor whisky en vanzelfsprekend nog meer proeverijen mogen bezoeken. Tony heeft van zijn hobby nu echt zijn werk gemaakt en is in de whisky wereld inmiddels een bekende. Voor mij is het nog steeds een hobby waaraan ik graag tijd spendeer. Tijd in de vorm van het genieten van whisky en zoeken naar nieuws en feiten.  

De whiskykenner

Tja wat is een whiskykenner? Is dat iemand die alles over het proces van whisky maken kent? Of iemand die heel veel feitjes over allerlei merken en distilleerderijen weet? Of is het iemand die heel goed kan omschrijven wat hij in de whisky ruikt en proeft? Of een combinatie van deze drie? Zeg het maar....Niet elke whiskydrinker wil een kenner zijn maar heeft natuurlijk wel zijn voorkeur of smaak en dit is persoonlijk.

Iedereen die whisky waardeert en geniet van een dram (een glaasje) is in mijn ogen een liefhebber. Waar ik moeite mee heb zijn liefhebbers die zichzelf meer een kenner noemen of prefereren dat ze "verstand van whisky hebben"  omdat ze hele dure flessen in huis halen. De prijs van een fles whisky zegt helemaal niets over de smaak van de whisky of de kennis van de eigenaar. Meer iets over exclusiviteit. Van een whisky van € 15 kan iemand natuurlijk net zo genieten als een ander van een whisky van €150.

Dan heb je ook mensen die slecht kunnen omgaan met het feit dat iemand niet dezelfde smaak of mening heeft. Dit zijn vaak ook dezelfde mensen die een soort van dwangmatige drang hebben om maar aan te tonen dat ze veel meer kennis hebben over whisky dan een ander en alles al weten en geproefd hebben. Complete onzin natuurlijk want iemand die Johnny Walker nou eenmaal lekkerder vind dan Ardbeg is net zo’n liefhebber en kan net zo'n kenner zijn als iemand die een blend whisky niet lekker vind.  

Het maken van whisky is een mooi en interessant proces. De smaak van whisky is geweldig en het is geweldig om deze passie met mensen te delen. Mensen met verschillende smaken en meningen. Niemand heeft verstand van Whisky als het gaat om voorkeur.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Tommy Cooper:

“I’m on a whisky diet. I’ve lost three days already.”

Johnny Carson:

“Happiness is having a rare steak, a bottle of whisky, and a dog to eat the rare steak.”

William Faulkner:

“My own experience has been that the tools I need for my trade are paper, tobacco, food, and a little whisky.”

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit