• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

Bron - NU.NL

 

Run op aandelen Texelse whisky

Whisky is niet alleen een lekkere drank, maar steeds meer mensen zien het ook als een goede investering. En dat geldt niet alleen voor luxe flessen uit Schotland of Japan, maar ook voor een nieuwe lijn uit Texel. Whisky-ondernemer Joscha Schoots zag de aandelen voor zijn nieuwe drank wegvliegen.
 

Na vier jaar testen heeft de Texelse ondernemer onlangs besloten om definitief een whisky-lijn op te zetten. Om deze investering te bekostigen, is hij op zoek gegaan naar liefhebbers die bereid zijn om aandelen a honderd euro te kopen. In ruil voor hun donatie krijgen ze na 3,5 jaar en 5 jaar anderhalf liter Texelse whisky. Of hun geld terug.

Een goede deal blijkbaar, want binnen de kortste keren had hij voldoende opgehaald om de benodigde ketels, vaten en opslag aan te schaffen. De eerste lichting van bijna vierhonderd aandelen is zelfs uitverkocht.

Wie nu investeert moet een jaartje langer wachten en krijgt over 4,5 jaar en 6 jaar een verse voorraad whisky thuis. “Anders had ik niet genoeg over om op de markt te brengen”, vertelt Schoots.


Whisky-ondernemer Joscha Schoots van de Bonte Belevenis

 

Verrast

Hij is aangenaam verrast door het succes. “Dit is een geweldig mooie start. Het opzetten van een whisky-lijn is kostbaar omdat het distillaat minstens drie jaar op een eiken vat rijpen voordat je het whisky mag noemen. Het duurt dus gauw vier jaar voor je ook maar iets van je investering kan terugverdienen.”

De Texelse ondernemer is niet onbekend met het maken van drank. Hij brouwt, stookt en bereid op zijn landgoed De Bonte Belevenis al enkele jaren bier, jenever en verschillende likeuren.

Puur

“Whisky heeft dezelfde basis en was een logische volgende stap. Verder is het een heel mooi product; puur natuur, zonder toevoegingen. Je kan er niets aan manipuleren.”

Hij haalt zo veel mogelijk ingrediënten van het eiland. Ook heeft hij enkele gebruikte wijnvaten van een lokale wijngaard overgenomen. 

Hooglanders

“We zitten op een eiland en dat zal zeker invloed hebben op de smaak. We hebben hier de hei, de zilte lucht, het oeroude landschap en de ruimte. Er lopen zelfs Schotse Hooglanders op het eiland. In de whisky neem je automatisch de geur en grondstoffen van de omgeving mee dus al deze aspecten zal je zeker terugproeven.”

Hij verwacht tussen de 1000 en 1500 liter per jaar te produceren. “We willen het kleinschalig houden. Als straks de eerste flessen klaar zijn, verwacht ik zeker dat er veel vraag zal zijn. Whiskyliefhebbers struinen de hele wereld af naar unieke producten. Dit zou daar ook toe kunnen horen.”

Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Raymond Chandler:

 “There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren’t as good as others.”

Compton MacKenzie:

“Love makes the world go round? Not at all. Whiskey makes it go round twice as fast.”

Haruki Murakami:

“Whiskey, like a beautiful woman, demands appreciation. You gaze first, then it’s time to drink.”

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit