• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

De Ieren en de Amerikanen schrijven Whiskey. De rest van de wereld schrijft Whisky. Het verhaal is dat de Ieren de Whisky met een "e" zijn gaan schrijven om zich te onderscheiden van andere whisky's in Groot Brittannië. Deze vonden ze erg slecht en wilde hun distillaat hier niet mee associëren. De Ierse whisky moest een betere naam krijgen.

Nou zijn er in de korte Amerikaanse geschiedenis natuurlijk heel veel Ieren geweest die tijdens de Ierse crisis naar Amerika zijn geëmigreerd dus dat verklaart het deel Waarom de Amerikanen Whiskey schrijven.

Maar nu ligt er nog een iets gevoeliger puntje die veel Whisky liefhebbers in twee kampen verdeeld. 

Van oorsprong is Whisky een Chinees Egyptische uitvinding die om medicinale redenen is ontstaan. Ierse monniken hebben deze uitvinding meegevoerd naar Ierland en hebben de uisge beatha (wat levenswater betekend) gemaakt tot een drinkbaar goedje. De Schotten echter zijn verantwoordelijk voor de Whisky zoals we die nu kennen. Dus de in koperen ketels gedistilleerde alcohol bewaard op verschillende soorten eikenhouten vaten. 

De Ierse Whiskey is ook 3 keer gedistilleerd wat hem wat zachter maakt als zijn Schotse Whisky broeder die maar 2 keer is gedistilleerd. Ook gebruiken de schotten veelal Turf en Zeewier om het kiemproces te stoppen wat voor een zeer kenmerkende smaak zorgt.

Een uitzondering op deze regel is de Ierse Whiskey Connemara Single Malt Irish Whiskey. Deze whiskey wordt gemaakt van gerst, wordt slechts tweemaal gedistilleerd en men gebruikt wel turf bij het eesten. Hierdoor krijgt deze whiskey een zeer Schots karakter.

Tja zeg het maar. Is het Whisky of Whiskey

  

WHISKEY                     WHISKY

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Raymond Chandler:

 “There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren’t as good as others.”

Humphrey Bogart:

His last words were, “I should never have switched from Scotch to Martinis.”

Alexander Fleming:

 “A good gulp of hot whiskey at bedtime—it’s not very scientific, but it helps.”

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit