• 1

  Welkom op whiskypedia

 • 2

  Alles wat je van whisky wil weten

 • 3

  beoordelingen

 • 4

  en alle weetjes

Bij Malt Whisky denk je niet gelijk aan Spanje. Maar net als veel Europese landen (denk aan Nederland, Duitsland, Frankrijk, Belgie) heeft ook Spanje een aantal goede Malt Whisky's. 
Als behalve Ierland en Schotland er 1 Europees land is welke recht heeft van spreken is het wel Spanje. De Malt Whisky's maar ook de Blends zijn groot geworden door de opslag in Spaanse sherry vaten. Ook nu (sinds 2014) zijn sherry vaten, samen met bourbon en nieuwe eikenvaten, nog steeds de groots vertegenwoordigde en meest gebruikte vaten in de whisky opslag.

De meest populaire en ook exclusieve zijn de (Spaanse) Pedro Jimenez en Oloroso. De grote merken hebben bijna allemaal wel een variant op deze vaten gerijpt.
Dit zijn vrij dure vaten om gebruikt te kopen en dit is dan ook de rede dat ze niet vaak door de wat mindere goden gebruikt worden. 

Een van de oudste Spaanse whisky producenten is  "DYC" (Destilerías y Crianza) wat zoveel betekend als gedistilleerd en bewaard.
Deze producent is groot geworden met het maken van Blend whisky (al meer als 50 jaar) maar sinds enkele jaren ook bezig met het produceren van een mooie Malt versie.

Hoewel ze dit al enige jaren doen is het besef in Spanje nog niet zo erg doorgedrongen. De Malt versie is gewoon in grote Spaanse supermarkten verkrijgbaar tegen ik mag wel zeggen hele schappelijke prijs. Vraag je in een Slijterij of Speciaal zaak naar een Spaanse malt staan ze je raar aan te kijken.

Ik was al erg onder de indruk van de blend versie maar de Malt is echt zeer goed van Smaak. Lekker zacht maar lange smaaktonen en een klein ziltje in de smaak.

Ik heb een mail gestuurd naar DYC om ze te vertellen dat ik de Malt versie erg lekker vond en dat ze er meer rugbaarheid aan zouden moeten geven. Meer reclame en meer bekendheid. Als dank kreeg ik (zie onder) een vijftig jarig bestaand jubileum versie en een Malt versie.

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Waar koop jij je whisky?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Random Whisky Quotes:

Winston Churchill:

“The water was not fit to drink. To make it palatable, we had to add whisky. By diligent effort, I learned to like it.”

 

James Joyce:

“The light music of whiskey falling into a glass—an agreeable interlude.”

Igor Stravinsky:

“My God, so much I like to drink Scotch that sometimes I think my name is Igor Stra-whiskey.”

Alles over whisky drinken

Met Tony de Whisky liefhebber

Top 10 Prijs - Kwaliteit